Skip links
Proč nastavit Facebook přes dvoufázové ověření

Proč nastavit Facebook přes dvoufázové ověření (2FA)?

Dvoufázové ověření – zabrání případnému zneužití vašeho reklamního účtu i Business Manageru!

Jistě jste již zaznamenali nebo přinejmenším slyšeli z „doslechu“ o případech hacknutých profilů na Facebooku nebo firemních Business Managerech. Nebo, a to je určitě ještě horší, se vám to možná i stalo …

Zabránit tomu do budoucna je však poměrně jednoduché! Meta na to má, dnes již klasický, nástroj v podobě tzv. dvoufázového ověření při přihlášení (2FA). Jedná se o opravdu jednoduchý a poměrně efektivní způsob, jak zabránit neoprávněnému přístupu k vašemu účtu (profilu), případně provedení nepovolených změn bez vašeho vědomí.

Jak vypadá dvoufázové ověření?

Při zapnutém dvoufázovém ověření budete vždy při přihlášení na Facebook, resp. do Business Manageru, kromě přihlašovacích údajů emailu a hesla, potřebovat ověřit své přihlášení i dvoufázovým ověřením.

Na výběr jsou přitom 2 základní možnosti. Pomocí SMS zprávy / WhatsApp (což ale nedoporučujeme) nebo pomocí Autentizační aplikace, kterou musíte mít ve svém mobilním telefonu.

Proč nedoporučujeme ověření pomocí SMS? Tento způsob se možná zdá jako jednoduchý a bezpečný, ale věřte, že s ním mohou nastat nečekané potíže. První věcí je, že SMS brána nemusí vždy SMS kód odeslat a vy jej tak prostě nedostanete. Nebo SMS kód či WhatsApp zprávu z nějakého technického důvodu nedostanete včas. Pokud se ani přes opakovaný požadavek na odeslání SMS / WhatsApp zprávy s kódem nedočkáte, máte takříkajíc smůlu a nepřihlásíte se. Druhou záludností této volby může být nečekaná ztráta mobilního telefonu nebo odevzdání firemního mobilu s tel. číslem, na který jste si nastavili dvoufázové ověření. A bez původního tel. čísla se té SMSky prostě nedočkáte už vůbec…

Proto je ideálnějším řešením stažení Autentizační aplikace (např. Duo Mobile pro iOS nebo Google Authenticator pro Android), kde kódy vidíte v reálném čase a pokud nestihnete časové okno, prostě opíšete následující kód, který se vám tam hned objeví. Aplikace samozřejmě funguje i když si koupíte nový mobil a přenesete svá nastavení z původního telefonu.

Proč musíte mít dvoufázové ověření vlastně zapnuté?

Už jsme to naznačili na samém začátku. Jde o prevenci proti možnosti hacknutí profilů. A protože v posledních letech se tyto problémy s hacknutím účtů množily jako houby po dešti, sáhnul Facebook (Meta) k tomuto opatření z preventivních důvodů. A jako podmínku pro správné fungování BM a reklamního účtu to dnes vyloženě vyžaduje.

Pokud máte váš Business Manager již nějakou tu dobu založený, ale nepoužívali jste jej, nejprve opravdu ověřte jeho nastavení a zabezpečení pomocí 2FA. Pokud tak neučiníte a nastavíte-li si nyní novou reklamu, zřejmě se vám ji ani nepodaří spustit. Navíc se může (téměř se 100% jistotou) stát, že vám Meta váš Business Manager a reklamní účet rovnou i zablokuje. Vše opět z preventivních důvodů.

Určitě byste nechtěli zažít situaci, kdy by vám hackli reklamní účet a útočníci si bez vašeho vědomí spouštěli svévolně reklamy na své produkty či služby, ale platili si to z vaší platební karty.

Ještě horší situací pak může být stav, pokud by vám útočníci rovnou změnili bez vašeho vědomí role u vašeho Business Manageru. Tím pádem byste přišli nejen o svůj reklamní účet, ale i o kontrolu nad svojí Facebookou stránkou. S největší pravděpodobností na vás pak bude čekat i nemilé překvapení v podobě „vyluxovaného“ bankovního účtu za platby reklam, které jste vy nespustili. A bude záležet čistě na vašem bankovním ústavu, zda-li vám to uzná jako „hacknutí“ a peníze vám vrátí nebo ne. Tak jako tak budete muset v bance zablokovat vaši stávající platební kartu.

No a budete se muset s vysokou pravděpodobností rozloučit i se svojí stávající Facebookovou stránkou. Tak ale dost strašení… Pojďme si ukázat, jak tomu všemu lze předejít.

Jak a kde si nastavíte dvoufázové ověření 2FA na mobilu?

1) přihlaste se do svého soukromého účtu na Facebooku na svém mobilu. V aplikaci Facebook nejprve klikněte v dolní liště na Nabídka.

2) Následně klikněte na ozubené kolečko vpravo nahoře vedle lupy a pokud zde vidíte velikou záložku Meta Centrum účtů klikněte na ni.

Jak nastavit dvoufázové ověření 2FA - 1

3) Následně v nabídce vyhledejte Nastavení účtu / Heslo a zabezpečení / Dvoufázové ověření / zvolte účet (pokud jich vidíte více), který chcete zabezpečit a pak vyberte způsob Autentizační aplikace. Dále postupujte podle pokynů.

Jak nastavit dvoufázové ověření 2FA - 2

Určitě si nastavte minimálně svůj osobní účet a pokud zde vidíte i přihlášení do Meta BM účtu zabezpečte si jej také (znamená to také, že jste ve svém BM již přidáni v nějaké roli).

Jak zabezpěčit pomocí dvoufázového ověření Business Manager?

1) Na počítači se přihlaste rovnou do vašeho firemního Business Manageru (pozor neplést s Meta Business Suite). Pokud firemní Business Manager nemáte, je čas ho rychle založit – postup najdete zde.

2) V Meta Business Suite u své facebookové stránky, klikněte v levém menu na ozubené kolečko Nastavení a přejděte do nastavení firmy (otevře se rozhraní Business Manageru). Zde vyberte Informace o firmě a v Možnostech firmy vyberte u Dvoufázového ověření možnost „Všichni“.

3) V dalším kroku přejděte v tomto rozhraní v levém menu do sekce Uživatelé / Lidé a zde byste měli vidět sami sebe i jakou máte přiřazenou roli. Pokud nikdo jiný v BM není, přidejte si sem někoho s admin rolí, komu ve firmě opravdu důvěřujete jako „zálohu“ pro případ, že byste sami nemohli v nějakých důvodů dělat sami změny či úpravy. Nezapomeňte, že i každý další člen musí mít nastaveno své dvoufázové ověření přihlášení na Facebook (viz. Bod 1).

Detail..
Chyť to...